Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Χρήση των λεξικών μας από φορητές συσκευές (smartphones και tablets, Android και iPhones)

Η χρήση των λεξικών μας από φορητές συσκευές όπως κινητά και ταμπλέτες, είχε μέχρι σήμερα πολλά προβλήματα λειτουργικότητας. Τα κουμπιά δεν έκαναν αυτό που έπρεπε (κάποιες λέξεις μπερδεύονταν), τα μενού επιλογής (προτάσεις διόρθωσης και επιλογή χρόνου ή γένους στην κλίση) δεν δούλευαν σωστά καθώς και τα τονισμένα γράμματα δεν εμφανίζονταν σωστά.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα (με μερικές υποσημειώσεις). Παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά ανάλογα με το είδος της συσκεής:

A) iPhones και iPad: δουλεύουν όλα όπως πρέπει.

B) κινητά και ταμπλέτες με λειτουργικό Android: Το μόνο που έχει πρόβλημα εδώ είναι η εμφάνιση των πολυτονικών χαρακτήρων σε παλιούς περιηγητές κάτι για το οποίο ευθύνεται η Google. Όπως μπορείτε να δείτε και σε αυτόν τον σύνδεσμο με τα δεκάδες παράπονα.

Το πρόβλημα με τα πολυτονικά σε Android περιηγητές (browsers) υπήρχε από παλιά και λύθηκε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ από την Google.

Το συγκεριμένο πρόβλημα το έχει ο προεπιλεγμένος περιηγητής (έχει σαν εικονίδιο μια μπλε υδρόγειο) και ο Chrome σε όλες τις εκδόσεις πλην της τελευταίας (έκδοση 31). Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, αναφερόμαστε στον Chrome για κινητά, όχι στην έκδοση που μπαίνει στον υπολογιστή σας.

Η λύση είναι είτε να χρησιμοποείτε στην Android συσκευή σας την έκδοση 31 του Chrome ή νεότερη (όταν βγει) ή εναλλακτικά να εγκαταστήσετε το Mozilla Firefox στη φορητή σας συσκευή. Συνιστούμε τη δεύτερη λύση, δηλαδή να εγκαταστήσετε το Mozilla Firefox, για τους εξής λόγους:

1- δε μικραίνει (όπως ο Chrome), αντιθέτως δείχνει σε πλήρες μέγεθος τα μενού επιλογών (π.χ. επιλογή είδους ομορρίζων, επιλογή πρότασης διόρθωσης, επιλογή χρόνου και φωνής στην κλίση)
2- είναι ταχύτερος από τον Chrome, κάτι που είναι πολυ σημαντικό στις φορητές συσκευές.

Σε όσους επισκέπτες λοιπόν μπαίνουν στο κλιτικό λεξικό της αρχαίας, στα ομόρριζα (έχει πολυτονικά λόγω του ετυμολογικού λεξικού που περιλαμβάνει) καθώς και στο κλιτικό λεξικό της νέας (έχει πολυτονικά λόγω του ετυμολογικού λεξικού που περιλαμβάνει) και έχουν τις προβληματικές εκδόσεις περιηγητών, τους εμφανίζουμε ένα μήνυμα με το οποίο τους προτρέπουμε να αναβαθμίσουν τον περιηγητή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου